Str. Iuliu Hațieganu nr. 6

Cluj-Napoca 400394

0725 946 789

Luni - Vineri: 09:00 - 19:00

contact@synobis.ro

Programări online

Cate mese pe zi ar trebui sa mancam?

Trei mese sunt destule? Sau trebuie 5? Dar daca nu pot manca micul dejun?

Acestea sunt nedumeririle multor pacienti, iar intrebarile de mai sus imi sunt puse in fiecare zi.

Ghidurile pentru o alimentatie sanatoasa spun sa avem 3 mese pe zi si 2 gustari, este bine sa avem micul dejun, iar gustarile sunt optionale.

Desigur, recomandarile se vor baza intotdeauna pe ghidurile clinice si pe concluziile studiilor clinice. Insa in practica zilnica, am descoperit (si aici pacientii au fost cei care mi-au demonstrat) ca exista o multitudine de “variante” ale ghidurilor. Practic, la fiecare pacient adaptam recomandarile de mai sus peste programul de lucru/scoala, peste preferintele alimentare, peste orele disponibile de masa, peste programul de miscare, etc. Unii pacienti aleg sa manance micul dejun mai tarziu, altii au nevoie de 2 gustari intre mese, altii au cate 8-9 prize alimentare pe zi. Toate aceste variante si inca multe altele se pot incadra intr-un ritm alimentar sanatos.

Este bine sa avem mai multe prize alimentare pe zi. Cu una sau doua mese pe zi nu putem avea pretentia ca avem un stil de viata sanatos. Ratiunea pentru care se recomanda intre 3-5 mese pe zi este de a nu ajunge la o senzatie de foame prea puternica, astfel incat sa pierdem controlul asupra aportului alimentar si sa ne supraalimentam.

Evident, conteaza si ceea ce alegem sa mancam. Paradoxal, cei care mananca de mai multe ori pe zi (bineinteles, facand alegeri alimentare sanatoase), isi controleaza mai bine greutatea, desi, impresia este ca au mancat mai mult. Invers, cei care mananca o data sau de 2 ori pe zi, sau cei care se opun senzatiei de foame (conform ipotezei: mi-e foame, dar nu mananc pentru ca vreau sa slabesc), nu pot slabi sau chiar se ingrasa in ciuda eforturilor disperate care le fac pentru o greutate mai buna.

Un articol asemanator a aparut si pe site-ul American Heart Association. Pentru cei doritori de mai multe amanunte, articolul se gaseste aici:

http://www.heart.org/HEARTORG/Conditions/More/MyHeartandStrokeNews/Is-3-Meals-a-Day-the-Only-Way_UCM_449551_Article.jsp

Dr. Mădălina Indrie

Medic specialist Diabet, Nutritie si Boli Metabolice

Specialist in Obezitate

Programari: 0725946789 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Email