Str. Iuliu Hațieganu nr. 6

Cluj-Napoca 400394

0725 946 789

Luni - Vineri: 09:00 - 19:00

contact@synobis.ro

Programări online

De ce unele persoane se ingrasa mai usor decat altele?

Sunt peste 13 trilioane. Mai multe decat celule umane intr-un corp. Genomul lor insumeaza de pana la 800 de ori mai multe gene decat ale noastre. Ele sunt bacteriile care ne colonizeaza. O mare parte din ele sunt la nivel intestinal. Cu un asa material genetic variat si abundent, e clar ca nu sunt neglijabile. Rezultatele expresiilor genice ale bacteriilor sunt proteine cu rol de hormoni, neurotransmitatori, molecule inflamatorii care intra in torentul sanguin si au rasunet la distanta (ex: ficat, creier).

Rolul lor in obezitate deriva din eficentizarea absorbtiei caloriilor, datorita unor enzime care pot scinda mai bine carbohidrati complecsi. Persoanele cu predominenta acestor bacterii se vor ingrasa mai usor decat cei cu alt profil al microbiomului.

Deci ca sa fie si mai complicat, nu conteaza cate calorii consumam, conteaza cat de eficient extragem acele calorii din alimente. Acum intelegem de ce anumite persoane mananca „liber” si isi pastreaza greutatea constanta (par protejati de obezitate), iar altii se ingrasa „si numai cu o privire” catre alimente.

De parca nu era deja destul de complicat! Avem genetica noastra proprie care ne predispune catre obezitate, avem mediul inconjurator obezogen, acum trebuie sa gestionam si bacteriile acestea care se presupune ca sunt „prietenoase”.

In diabet, lucrurile nu stau mai bine. Anumiti acizi grasi cu lant scurt produsi de bacterii pot duce la insulinorezistenta (anticamera diabetului), cresc productia de ghrelina (hormon al foamei) si determina o inflamatie subclinica. Nimic incurajator…

Insa, dintre toate bacteriile, se ridica o specie care devine tinta a tot mai multor cercetari pentru ca pare sa reversibilizeze aceste modificari. Numele ei este „Akkermansia muciniphila”. Sunt asteptari mari de la „gandacelul” asta! Poate in cativa ani il vom avea intr-o capsula…

Pana atunci, ne intoarcem la „greutatile noastre”.

Dr. Mădălina Indrie

Medic specialist Diabet, Nutritie si Boli Metabolice

Specialist in Obezitate

Programari: 0725946789 

Bibliografie: Anthony L. Komaroff, MD, The Microbiome and Risk for Obesity and Diabetes, Jama, Dec. 2016

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Email