Se discută adesea despre consecinţele pe care greutatea prea mare le are asupra sănătăţii noastre. Se discută mult despre sanatatea fizica si afectarea acesteia – boli de inimă, diabet, despre cum suntem afectaţi la nivel fiziologic şi dezavantajele pe care le avem pe termen lung. Dar sănătatea psihicului nostru, a vieții emoționale sau sociale este la fel de importantă, pentru că ne influențează viața de zi cu zi, tot pe termen lung.
O imagine corporală negativă, o stimă de sine scăzută, discriminarea şi judecăţile negative ale celor din jur pot duce în timp la izolare socială, depresie, anxietate sau tulburări alimentare. Ne uităm în oglinda, suntem nemulţumiţi de ceea ce vedem, ne etichetăm ca fiind lipsiţi de „voinţă”, considerăm că nu suntem în stare să ne abţinem, sau să slăbim, inferăm că probabil nu suntem, în general, în stare să facem lucruri, aşa că ne complacem în situaţie şi nici nu mai încercăm…
Sperăm să apară un miracol care să schimbe totul fără ca noi să depunem vreun efort. Poate pastila magică sau dieta minune. Uneori ne ambiţionăm, timp de două săptămâni facem eforturi ieşite din comun să slăbim. Apoi într-o zi facem ”o greşeală” şi mâncăm prăjitura cu ciocolată. Ne e greu să ne iertăm pentru „scăpare”, ne descurajăm și ajungem la concluzia că mica scăpare este doar o dovadă a faptului că nu suntem în stare să slăbim. Mai avem 2-3 „scăpări”, apoi considerăm că oricum nu vom reuşi vreodată, renunţăm, iar kilogramele se întorc adesea cu un surplus.
Avem un aliat!
Mintea noastră este făcută să ne sprijine deciziile, oricare ar fi ele şi să ne ajute să trăim împăcaţi cu ele. Există mecanisme, de cele mai multe ori inconştiente, prin care ne explicăm şi justificăm comportamentele, pentru a putea trăi cu ele şi a putea evita emoţiile negative de descurajare, ruşine, vină, anxietate, care sunt atât de greu de tolerat. Uneori găsim explicaţii logice pentru care am făcut ceva, care de fapt ne încurajează doar comportamentele dezadaptative şi nu schimbă nimic: „Bineînţeles că am mâncat prăjitura, arăta atât de bine că nu se putea rezista”. Aidcă, ne căutăm justificări care ne defavorizează situația. Alteori, negăm sau minimalizăm un anumit comportament care ne-a deranjat, pentru ca e greu de acceptat: „Nu am chiar mâncat prăjitură, doar am gustat-o”. În alte situaţii, proiectăm comportamentul asupra celor din jur, atribuindu-le caracteristici personale: „Nu ar trebui să mănânci prăjitura, te vei simţi prost după”.
Dacă v-aţi recunoscut în descrierile de mai sus, probabil vă întrebaţi care este soluţia. Vestea proastă este că nu există soluţie magică. Vestea bună este că ceea ce numim noi „voinţă” şi ne temem că uneori ne lipseşte, este doar o combinaţie dintre motivaţie şi cunoştinţe. Ce să fac? De ce să fac aşa?
La Synobis Medical, vă putem ajuta să vă consolidaţi atât motivaţia, cât şi cunoştinţele. Primul pas este să descoperim care sunt modelele dezadaptative de comportament, precum şi emoţiile şi gândurile care le însoţesc. Pasul al doilea este să vedem de unde şi de ce lucrurile se întâmpă aşa. Pasul al treilea este să facem o lista cu ce vrem să schimbăm atât la nivel alimentar, cât şi la nivel de comportamente, emoţii şi gânduri, iar apoi să le abordăm pe rând, în paşi mici şi consolidaţi şi în echipă. Secretul este să avem răbdare cu noi înşine, să ne tolerăm momentele în care nu suntem perfecţi, să învăţăm să schimbăm ceea ce putem schimba şi să acceptăm ceea ce nu putem schimba, exersând noi perspective asupra vechilor situaţii problematice. Iar rezultatele nu vor întârzia să apară!
Oana Marchis, psiholog managementul obezității
Programări: 0725946789