Cum ne ajută mâncatul conștient (mindfulness) să reducem/eliminăm mâncatul compulsiv?
Mindfulness ne ajută să observăm emoțiile și impulsurile noastre, fără să reacționăm la ele prin comportamente impulsive, cum ar fi mâncatul excesiv. Ne permite să stăm cu acele emoții sau gânduri, până când ele își pierd din intensitate. E necesar să facem un pas în spate și să observăm ce se petrece în interiorul și în afara noastră pentru a avea un răspuns înțelept și eficient la problemele vieții.
Vezi și Cum ne putem regla emoțiile fără să apelăm la mâncare?
Observarea e separată de răspuns sau de experiențierea emoției. La fel cum bătăile inimii și observarea bătăilor inimii sunt fenomene distincte. În plus, ne ajută să facem diferența dintre judecăți sau interpretări și fapte obiective. Adesea judecățile sunt mascate în adevăruri, iar mintea noastră le tratează ca atare, fără să le mai pună sub semnul întrebării. Abilitățile de mindfulness ne ajută să nu judecăm ce trăim, să nu aplicăm etichete de corect sau greșit, bun sau rău, care ne pot frustra mai tare, mai ales atunci când realitatea nu ne îndeplinește așteptările.
Mindfulness ne reamintește care sunt obiectivele noastre, pentru a le îndeplini cât mai eficient. Ne susține să jucăm cărțile pe care le avem, nu să ne lamentăm că n-avem altele mai bune. Să facem limonadă din lămâi. Și să respectăm regulile, chiar dacă nu ne plac sau ne e teamă de ele.
Ne sprijină să recunoaștem și acceptăm situațiile și oamenii așa cum sunt, nu cum ne-am dori să fie. E ca și cum am vizita un oraș aglomerat și pentru că noi credem că oamenii ar trebui să fie de încredere, lăsăm mașina deschisă, cu toate cumpărăturile făcute în ea. Ar fi eficient pentru noi dacă mai vrem să ne întoarcem cu ele acasă? Cu siguranță că nu. Ceea ce considerăm că trebuie nu se întâmplă adesea, iar noi chiar trebuie să ne ajustăm comportamentul, dacă vrem să fim eficienți.
Starea mentală în care ne aflăm influențează gândurile noastre despre ceilalți, percepția de sine, comportamentele și reacțiile. Conform teoriei mindfulness, există 3 stări principale: Mintea Rațională, Mintea Emoțională și Mintea Înțeleaptă.
Mintea Rațională se bazează foarte mult pe logică și rațiune în luarea deciziilor. Ea poate fi limitativă în anumite situații. Să luăm spre exemplu, nevoia de a decide între 2 locuri de muncă. Unul e situat geografic foarte convenabil, iar salariul e foarte bun. La celălalt, câștigi mai puțini și nu e convenabilă locația pentru tine , dar faci acolo ceea ce te pasionează. Dacă te bazezi strict pe rațiune și logică, ai alege primul job. Totuși, pe termen lung ai putea sfârși destul de nefericit, pentru că nu e un job care să-și ofere sens și să-ți pună în valoare pasiunile. În acest scenariu, să iei o decizie pornind de la Mintea Rațională ar însemna, probabil, să iei o decizie pe care o vei regreta în cele din urmă.
Mintea Emoțională, pe de altă parte, e complet controlată de emoții, impulsuri, instincte. În loc să controlezi tu emoțiile, ele te controlează pe tine, la fel și gândirea ta, care s-ar putea să fie foarte distorsionată. Comportamentele de tipul mâncatului compulsiv sunt strâns legate de emoțiile noastre, se intâmplă automat, drept pentru care ele apar în Mintea Emoțională.
Asta nu înseamnă că partea emoțională nu deține un rol important în viețile noastre, emoțiile sunt o motivație puternică de acțiune și o sursă valoroasă de informație pentru noi. Dar când ele sunt foarte ”fierbinți” și intense, ne pot determina să acționăm în detrimentul valorilor noastre, a ceea ce ne dorim cu adevărat, cum ar atunci când mâncăm în exces. Astfel se formează un cerc vicios în care episodul de mâncat compulsiv duce la rușine, vinovăție, ceea ce ne face și mai vulnerabili la acest comportament nociv.
Mintea Înțeleaptă face sinteza dintre cele două, e combinarea perfectă între rațiune și instinct. Ea presupune mai degrabă să știm un lucru intuitiv, e ceea ce vine din adâncul ființei noastre, adevărul nostru cel mai profund. Mintea Înțeleaptă e deschisă și receptivă, acceptă mai degrabă decât să judece, e răbdătoare și calmă, mai degrabă decât impulsivă. Aici, conduce sinele cel mai bun al persoanei. Dacă Mintea Emoțională reprezintă valurile de pe suprafața unui lac după ce ai aruncat o pietricică, Mintea Înțeleaptă reprezintă adâncul calm și liniștit, indiferent de ce se petrece la suprafață. Acțiunile sunt eficiente atunci când se bazează pe această stare a minții. Spre exemplu, în fața impulsului de a mânca, un răspuns înțelept ar fi să nu acționez conform lui, doar să îl conștientizez și să îl observ. Această minte e conștiente de poftele care vin și pleacă, dar nu e controlată de ele. Comportamentele de tip mâncat compulsiv interferează cu Mintea Înțeleaptă, cu sinele cel mai bun, iar practicarea exercițiilor de mindfulness (focusare asupra respirației, observarea experienței, descrierea experienței, participarea pe deplin conștientă) pavează drumul spre accesarea Minții Înțelepte.
De aplicat!
În următoarea săptămână, scrieți despre un moment în care gândurile v-au fost conduse Mintea Emoțională și ați cedat impulsului de a mânca. Încercați să accesați Mintea Înțeleaptă – ce ar fi spus ea? Cum ați fi răspuns mai înțelept? Care au fost consecințele acționării din Mintea Emoțională? Ce ar fi fost diferit dacă Mintea Înțeleaptă ar fi fost la cârmă?
A avea o Minte Înțeleaptă e ca și cum ai o inimă, e parte din ceea ce înseamnă să fii o ființă umană, așadar o avem cu toții. Totuși, unele inimi sunt mai puternice decât altele, iar asta poate fi influențat de cât exercițiu fizic face fiecare, câtă atenție acordă în antrenarea acestui mușchi și creșterea rezistenței ”inimii”.
–––-
Psiholog Daniela Dociu
Synobis Medical
Programari: 0725946789