Str. Iuliu Hațieganu nr. 6

Cluj-Napoca 400394

0725 946 789

Luni - Vineri: 09:00 - 19:00

contact@synobis.ro

Programări online

Psihobioticele: bacteriile „benefice” care ar putea trata anxietatea și depresia

Într-o lume în care sănătatea mintală devine o preocupare tot mai mare, o nouă abordare revoluționară oferă oportunitatea de a schimba modul în care tratăm tulburările precum anxietatea și depresia: psihobioticele

Aceste microorganisme benefice, care fac parte din microbiota intestinală, au capacitatea de a influența axa intestin-creier și de a contribui la sănătatea mintală.

Ce sunt psihobioticele?

Psihobioticele sunt o clasă specială de probiotice care, prin consumul lor, pot influența funcționarea creierului și sănătatea mintală. Conceptul a fost introdus relativ recent, dar are rădăcini în cercetările asupra microbiomului intestinal și legăturii sale cu sistemul nervos central

Aceste bacterii benefice produc substanțe neuroactive, precum serotonina, GABA (acidul gamma-aminobutiric), dopamina și noradrenalina, care sunt esențiale pentru reglarea emoțiilor și comportamentului.

psihobiotice

Cum funcționează psihobioticele?

Mecanismele prin care psihobioticele își exercită efectele benefice asupra sănătății mintale sunt complexe și încă nedescoperite în totalitate, însă pot fi explicat prin câteva căi principale:

Producerea de neurotransmițători

Anumite bacterii intestinale, cum ar fi cele din genurile Lactobacillus și Bifidobacterium, produc neurotransmițători precum acidul gamma-aminobutiric (GABA). Aceste molecule pot traversa axa creier-intestin prin nervul vag sau pot traversa bariera hematoencefalică, influențând pozitiv starea de spirit și reducând anxietatea.

Reducerea inflamației

Inflamația cronică joacă un rol semnificativ în apariția depresiei și a anxietății. Psihobioticele pot regla răspunsurile inflamatorii, reducând nivelurile de citokine pro-inflamatorii și protejând bariera intestinală.

Îmbunătățirea sănătății barierei intestinale

Unele psihobiotice pot împiedica trecerea toxinelor și a moleculelor inflamatorii în sânge, reducând astfel riscul de inflamație sistemică care poate afecta negativ creierul. Mai mult, studiile sugerează că permeabilitatea intestinală poate fi un precursor al permeabilității barierei hematoencefalice, ceea ce înseamnă că prevenirea permeabilității barierei intestinale reduce posibilitatea ca substanțele toxice să ajungă în creier și să declanșeze inflamație sau alte efecte negative asupra sistemului nervos central.

Modularea răspunsului la stres

Psihobioticele pot duce la scăderea nivelului de cortizol, principalul hormon asociat stresului, îmbunătățind, astfel, rezistența la stres și promovând o stare de calm.

Ce ne spun studiile despre psihobiotice?

Cercetările din ultimii ani au demonstrat că utilizarea psihobioticelor poate avea beneficii semnificative asupra sănătății mintale. Mai jos sunt câteva exemple:

Un studiu publicat în jurnalul Nutrients a analizat eficacitatea psihobioticelor printr-o revizuire sistematică a studiilor clinice randomizate realizate între anii 2000 și 2023. Revizuirea sistematică a inclus 51 de studii, cu un total de 3353 de participanți, dintre care jumătate au primit psihobiotice. Rezultatele au arătat o eficiență remarcabilă în tratarea simptomelor depresiei, tratamentele utilizând frecvent tulpini de Lactobacillus și Bifidobacterium pe perioade între 4 și 24 de săptămâni.

Un alt studiu a arătat că suplimentarea cu L. helveticus R0052 și B. longum R0175 a dus la o îmbunătățire semnificativă a scorului BDI (Beck Depression Inventory) la persoanele cu depresie, în timp ce utilizarea prebioticelor nu a demonstrat un efect semnificativ.

O intervenție cu un supliment probiotic conținând L. acidophilus, L. casei și B. bifidum timp de 8 săptămâni a rezultat într-un scor total BDI semnificativ mai mic comparativ cu grupul placebo.

Administrarea probioticelor Bio-Kult® a redus scorurile depresiei, deși nu a fost observată o corelație directă cu modificările procesării emoționale.

Suplimentarea cu LactoCare® și seleniu timp de 12 săptămâni la pacienți cu schizofrenie cronică a avut efecte benefice asupra scorului PANSS (Positive and Negative Syndrome Scale).

Psihobioticele și alimentația

Consumul de psihobiotice nu trebuie să se bazeze exclusiv pe suplimente alimentare. Aceste bacterii benefice pot fi obținute și din alimente fermentate, cum ar fi:

Iaurtul natural, bogat în culturi de Lactobacillus și Bifidobacterium.

Chefirul, o sursă excelentă de probiotice diverse.

Murăturile fermentate natural, cum ar fi varza murată, murăturile asortate și kimchi.

Kombucha, o băutură fermentată care conține probiotice și enzime digestive.

Psihobioticele – un viitor promițător

Deși psihobioticele reprezintă un subiect în curs de dezvoltare, cercetările de până în prezent sunt foarte promițătoare. Ele oferă o alternativă complementară tratamentelor convenționale pentru anxietate, depresie și alte afecțiuni neuropsihiatrice, reducând efectele secundare asociate cu medicamentele psihotrope. Cu toate acestea, este esențial ca aceste bacterii benefice să fie utilizate în cadrul unei abordări personalizate, adaptate nevoilor fiecărei persoane.

Concluzii

Psihobioticele ne demonstrează încă o dată cât de profundă este legătura dintre intestin și creier. Prin sprijinirea unui microbiom intestinal sănătos, avem șansa nu doar de a îmbunătăți sănătatea mintală, ci și de a preveni dezvoltarea multor tulburări neuropsihiatrice. Axa creier-intestin este o cale bidirecțională fascinantă, iar psihobioticele par să fie cheia unei revoluții în domeniul sănătății mintale.

Perspective terapeutice: Nutriție personalizată bazată pe microbiota intestinală

Având în vedere complexitatea interacțiunilor dintre microbiota intestinală și creier, intervențiile nutriționale personalizate, bazate pe analiza microbiomului, pot oferi beneficii semnificative în gestionarea sănătății mintale. Evaluarea microbiomului intestinal poate identifica dezechilibrele microbiene care influențează producția și consumul de neurotransmițători, dar și dezvălui care dintre psihobiotice ar fi cele mai utile pentru fiecare individ.

La Synobis, oferim nutriție de precizie, adaptată pe baza testelor de microbiom intestinal, incluzând:

Dacă dorești să afli mai multe despre legătura dintre microbiota intestinală și bolile neurodegenerative, te invităm să explorezi pachetul nostru de microbiom.

De asemenea, pentru a vedea cele mai frecvent adresate întrebări legate de testul de microbiom intestinal, accesează secțiunea FAQ.

Cere detalii pe whatsapp.

De 10 ani,
Synobis Medical

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Email