Str. Iuliu Hațieganu nr. 6

Cluj-Napoca 400394

0725 946 789

Luni - Vineri: 09:00 - 19:00

contact@synobis.ro

Programări online

Alimentatia copiilor – responsabilitatea parintilor

Alimentatia copiilor – responsabilitatea parintilor, dar ce inseamna ca un aliment are gust bun pentru copil? De ce copiii il doresc? Pe ce se bazeaza deciziile alimentare? Care sunt criteriile care ne conduc in “jungla”  alimentara? Copiii intotdeauna vor alege gustul bun al alimentelor in detrimentul valorii nutritive. Cum ii deturnam? Care sunt contrapropunerile? Acestea sunt cateva din intrebarile care le vom discuta in cadrul workshop-ului de alimentatia copiilor.

În copilărie și în adolescență are loc creșterea și dezvoltarea. Pentru ca aceste porcese să decurgă armonic, un rol foarte important îl are alimentația. O alimentație corectă cuprinde un aport optim de energie și nutrienți care să asigure fixarea calciului în oase, dezvoltarea sistemului nervos, dezvoltarea capacității cognitive(gândire, memorie,atenție, concentrare) și dezvoltare și rezistență fizică.

Până la vârsta adolescenței noi, părinții, suntem responsabili de alimentația copilului nostru și de conturarea alegerilor alimentare făcute de aceștia din adolescență până în viața adultă.

Și în comportamentul alimentar există “cei șapte ani de acasă”. Copiii tind să adopte  învățăturile predate acasă, dar și să copieze din comportamentul manifestat în jurul său. Noi, părinții, deținem puterea formării  ideii unui “normal”, un etalon, față de care copilul își va manifesta viitoarele atitudini și alegeri. Astfel, chiar și în comunitate, copilul va acționa în consecința a ce considera el normal.

Fiecare individ are o percepție unică asupra “normalului”, deci depinde de noi dacă copilului i se va parea normal ca în pachețelul său de la școală să se afle un sandwich și un fruct, sau i se va părea normal ca pachețelul să conțină o pungă de chipsuri.

O bună educație nutrițională va influența pozitiv conduita copilului nostru la ajuns la vârsta la care acesta va fi capabil de a face propriile alegeri: la școală, în excursii, la petreceri, în oraș, la restaurant etc. Abaterile vor fi mai puține și vor fi percepute ca atare. Este foarte important ca atunci când se consuma alimente cu valoare nutritivă scazută (de exemplu alimente de tip fast-food) copilul să conștientizeze acest lucru și să il perceapă ca o abatere.

Pentru a reuși să oferim copilului o alimentație optimă și o educație alimentară corectă, trebuie în primul rând ca noi, părinții, să avem bine puse la punct bazele unei alimentații corespunzătoare. În acest sens, este esențial ca sursa de informare să fie una de calitate care să ofere informații corecte și susținute științific.

Singurele persoane capabile și licențiate să ofere sfaturi nutriționale sunt specialiști care activează exclusiv în domeniul medical: medicul nutriționist (specialist in diabet, nutriție și boli metabolice) și dieteticianul. Practici nutriționale preluate din surse neacreditate (internet, pseudonutriționiști, antrenori fitness, distribuitori suplimente) pot avea repercursiuni grave asupra  sănătății.

Ioana Popa Nutritionist-Dietetician

Dr. Mădălina Indrie

Medic specialist Diabet, Nutritie si Boli Metabolice

Specialist in Obezitate

Programari: 0725946789 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Email