Str. Iuliu Hațieganu nr. 6

Cluj-Napoca 400394

0725 946 789

Luni - Vineri: 09:00 - 19:00

contact@synobis.ro

Programări online

Cum se desfasoara o consultatie de obezitate?

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Primul lucru pe care il stabilim este ca ambitia si vointa nu sunt principalele noastre instrumente in controlul greutatii. Structurile neuronale care controleaza aceste lucruri obosesc repede: obosesc la sfarsitul zilei, obosesc dupa cateva saptamani sau luni de dieta. Deci nu le folosim decat rar si cu foarte mare cumpatare.

In prima parte a consultatiei iti voi pune o multime de intrebari referitoare la comportamentul tau alimentar, care sa ne contureze modalitatea in care functioneaza creierul tau in raport cu alimentatia. Apoi, odata ce am stabilit cum arata “terenul de batalie”, cautam sa vedem care sunt lucrurile care le putem schimba si care nu. Intelept este, ca noi sa ne adaptam lucrurilor care nu le putem schimba, nu? Iti voi explica felul cum functioneaza structurile cerebrale si vei intelege originea impulsurilor alimentare.

Iti voi explica raspunsul organismului tau la scaderea in greutate, la ce sa te astepti de-a lungul timpului si cum sa faci fata cu bine fiecarei incercari.

Scopul nostru va fi sa respectam lucrurile care nu le putem schimba si sa cream legaturi noi intre diferitele arii cerebrale (sa facem sinapse noi), astfel incat “toata lumea” sa colaboreze intr-un mod cat mai productiv si fara conflicte. Aceste conflicte sunt subliminale dar mari consumatoare de energie cerebrala (o adevarata risipa!): “Mi-e pofta de prajitura! Dar n-ar trebui s-o mananc – imi strica dieta, ma ingrasa! Dar uite ce bine arata! Trebuie sa fie foarte buna! Nu mai pot de pofta! (evident ca o vei manca!) Iar dupa, vine vinovatia… Suna cunoscut?

Consultatia de obezitate difera de consultatia de nutritie-dietetica. Colegele mele dieteticiene, te vor invata CE si CUM sa mananci: alegeri alimentare, cantitati orientative, cum sa arate o masa principala sau o gustare, lista de cumparaturi, optimizarea retetelor, etc. Eu te voi invata cum sa mananci LINISTIT/A. Ordinea este: “inteleg cum functioneaza organismul meu – accept – schimb ceea ce pot”.

De obicei, munca mea se valideaza prin urmatorul dialog:

“Cu ce ti-a fost greu?”

“Cu nimic.”

“Adica ai mancat tot ce ai vrut si ai slabit?”

“Exact”

Cand aud aceste lucruri, stiu ca mi-am facut bine treaba.

De-a lungul timpului vei avea recaderi. Si nu spun “daca”, “e posibil”, iti spun de pe acum ca vei avea recaderi. Obezitatea nu se vindeca, se tine in frau. Organismul tau nu va fi niciodata de acord cu scaderea in greutate si se va opune neincetat. Recaderile pot fi mai mari sau mai mici, sau poti aluneca pe nesimtite catre vechile stereotipii de gandire alimentara, care sa adune inapoi kilograme. Rolul meu va fi sa te ajut sa te pui inapoi pe directia “controlul greutatii”.

Vom discuta si despre cele doua medicamente folosite in scadere in greutate la momentul potrivit si, daca este cazul si daca ma intrebi, vom povesti si despre chirurgia bariatrica.

Kilogramele nu sunt un lucru usor de dus. Cauta ajutor de peste tot de unde poti!

Dr. Madalina Indrie Medic Specialist Diabet Nutritie si Boli Metabolice

Specialist in Obezitate

tel. 0725946789[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Email