Str. Iuliu Hațieganu nr. 6

Cluj-Napoca 400394

0725 946 789

Luni - Vineri: 09:00 - 19:00

contact@synobis.ro

Programări online

Când ai nevoie de ecografia DOPPLER?

Mortalitatea din cauze cardiovasculare se află pe locul nr 1 in România. Majoritatea deceselor înregistrate survin în urma accidentelor vasculare cerebrale (AVC) sau a infarctului miorcardic. Un rol important îl joacă aici colesterolul și ateroscleroza.

Ateroscleroza carotidiană reprezintă îngroșarea arterelor carotide (arterele mari din gât) cu depozite de colesterol și calciu.

Aceste depozite (plăci de aterom) îngustează arterele și îngreunează circulația sângelui spre creier.

În cazurile cele mai grave, aceste depozite, sau plăci de aterom, se pot ”desprinde” și pot migra înspre creier.

Astfel, ele vor bloca vase de sânge mai fine cauzând în final un accident vascular cerebral care poate fi fatal sau nu, cu paralizie sau nu.

Aproape un sfert din accidentele vasculare cerebrale au ca și cauză îngustarea arterelor carotide iar depunerea de colesterol în aceste artere este pe locul 3 ca frecvență, după arterele coronare (ale inimii) și arterele către membrele inferioare.

De reținut este ca ateroscleroza debutează adesea în tinerețe (20-30 ani, dar sunt evidențe și la copii), dar simptomele pot sa apara tardiv.

Cum se manifestă boala carotidiană?

Din păcate, nu există simptome care sa prevestească o complicație vasculară cerebrală și, în România, cel mai frecvent mod de a descoperi depunerile de colesterol pe arterele carotide este în urma unui accident vascular cerebral (AVC).

Care este probabilitatea să ai deja ateroscleroză carotidiană?

Dacă ai oricare din următorii factori sau o combinație de 2 sau mai mulți:

  • suferi de hipercolesterolemie
  • ai hipertensiune
  • ești fumător activ
  • ai suprapondere sau obezitate

Există șanse mari să ai deja depuneri semnificative de colesterol în artere, fapt ce îți crește riscul de a dezvolta, în viitor, boală cardiovasculară cu risc mare de complicații.

Ce poți sa faci?

Programează-te la o consultație medicală de specialitate la Synobis Medical pentru a fi evaluat ecografic DOPPLER, cu aparatură de ultimă generație. Procedura e neinvazivă și durează circa 1 h.

Dacă ateroscleroza se confirmă, în paralel cu tratamentul medical aplicat, adresează-te specialiștilor în nutriție Synobis Medical pentru ameliorarea stilului alimentar care contribuie la formarea plăcii de aterom. Lista de tarife se poate consulta aici.

Revenind la întrebarea din titlu – ai nevoie de ecografie Doppler preventiv, dacă știi că ai cel puțin unul din factorii enumerați mai sus. Ai nevoie de ecografía Doppler pentru monitorizarea evoluției pe timpului tratamentului medical și a intervenției nutriționale specifice. Să previi sau să depistezi la timp anumite afecțiuni îți poate salva viața.

Foto: Dr Bogdan Gherghel, medicină internă, competență în ecografie | Synobis Medical. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Email