Str. Iuliu Hațieganu nr. 6

Cluj-Napoca 400394

0725 946 789

Luni - Vineri: 09:00 - 19:00

contact@synobis.ro

Programări online

Managementul obezitatii: EASO Summer School

Maratonul științific EASO Summer School – Training the Trainers in the Prevention and Management of Obesity, 30 iunie-3 iulie 2018, Annecy, Franța. 

Prima zi a fost despre sanatate publica, activitate fizica, reglarea si controlul masei adipoase, farmacoterapie si intelegerea unui sistem (obezitatea privita ca un sistem si abordata ca atare).

Cele mai bune idei din prima zi au fost:

– supravegherea si alcatuirea meniurilor in scoli si gradinite de catre dieteticieni si fermitate in implementare (unii copii vor fi rezistenti la alimente noi, dar este settingul cel mai propice sa le accepte in timp; parintii vor fi anxiosi daca copilul nu mananca, insa dincolo de panica aceasta irationala, realitatea este de fapt ca nu se intampla nimic rau cu acesti copii; considerand cel mai rau scenariu: nu mananca nimic la gradinita sau la scoala, vor ajunge acasa cu o senzatie de foame foarte mare iar in aceasta stare vor fi mult mai deschisi la alimente noi si sanatoase – deci o oportunitate foarte buna pentru parinti)

– activitatea fizica nu este eficienta in scaderea in greutate (sunt deja multe studii care sustin acest lucru); rolul ei este in mentinerea greutatii, a masei musculare si reducerea riscului de diabet, boala cardiovasculara etc

– motivatia este inutila! Obezitatea este o boala! Ca si cancerul de san. Nu intrebi o pacienta cu cancer de san daca este destul de motivata sa urmeze tratamentul. Faci tot ceea ce poti pantru pacientii tai pentru a-i ajuta sa lupte cu boala.

– adipozitatea este protejata de organism si de creier. De 5 milioane de ani. Trebuie sa fii foarte atent cu un sistem asa de puternic. Infometarea agraveaza lucrurile.

– obezitatea este un sistem complex cu foarte multe componente. Sa te adresezi doar alimentatiei sau miscarii este ca si cum a-i incerca sa opresti un potop cu un sac de nisip. Nu vei reusi niciodata.

A doua zi la Train the Trainer in Obesity Management a fost la fel de interesanta:

– s-a discutat despre complicatiile obezitatii si despre diferenta dintre obezitate cu celula adipoasa normala (heaviness disease – greutatea ca povara) si cea cu celula adipoasa disfunctionala (sick fat disease). In ultima situatie, prin inflamatie si insulinorezistenta se ajunge la toata povara metabolica si cardiovasculara care o aduce obezitatea. In aceasta ordine de idei apare conceptul trateaza obezitatea si vei trata diabetul, hipertensiunea, steatoza hepatica si toate celelalte complicatii ale obezitatii. Daca dam medicamente pentru hipertensiune, vom trata doar hipertensiunea. Daca dam medicamente si adresam obezitatea pe toate caile, vom rezolva si tensiunea arteriala si glicemia si profilul lipidic.

– s-a mai vorbit despre obezitate in sarcina si cum greutatea prea mare a mamei sau o crestere in greutate prea mare in sarcina poate modifica fatul la nivel epigenetic, predispunandu-l la imbolnaviri premature (diabet zaharat la 20 ani, infarct la 30 ani etc) si la imbatranire prematura si nesanatoasa.

– sectiunea despre tratamentul nonmedical si psihologic, despre intuirea momentului potrivit in care sa propui o schimbare pacientului a fost extrem de fructuoasa si cu multe comentarii si insight-uri – folositoare de fiecare data. Apetitul a fost discutat (un subiect preferat pentru mine) si toata chimia din spatele satietatii si a foamei si cum le putem optimiza pe fiecare. De asememea, au fost discutate strategii de cooperare cu copiii cu un apetit vorace cu exemple clinice foarte relevante.

Urmeaza ziua trei, cu subiecte la fel de arzatoare: chirurgia bariatrica si social media.

In incheiere: in ultima zi la Train the Trainer in Managementul Obezitatii, printre toate mecanismele moleculare, genetice, toate amanuntele chirurgiei bariatrice si din strafundul acestei stiinte in care eram scufundati, a venit o remarca asemanatoare unei raze de lumina, care, ca o palma, ne-a adus la realitate. Un epidemiolog ne-a spus:

„Nu uitati nici un moment: obezitatea este rezultatul unui COMPORTAMENT NORMAL, intr-un MEDIU ANORMAL.”
–-
Dr. Madalina Indrie
Medic Primar Diabet, Nutritie si Boli Metabolice
Specialist in Obezitate (acreditat de Federatia Internationala de Obezitate)
0744604151
www.synobis.ro
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Email