Chirurgia bariatrica sau chirurgia metabolica sunt termeni care definesc acelasi lucru si anume: o interventie chirurgicala menita sa amelioreze si sa ajute in controlul obezitatii si al comorbiditatilor (diabet zaharat, hipertensiune arteriala, dislipidemie, apnee de somn, reflux gastric, dureri articulare, steatoza hepatica etc).
Procedurile sunt foarte apreciate si laudate in lumea medicala, fiind amplasate undeva langa descoperirea antibioticelor sau a vaccinelor ca si eficienta terapeutica, intrucat duc la scadere in greutate si usurinta in mentinerea noii greutati pe termen lung… Daca sunt implementate corect!
Succesul unei interventii bariatrice este 30% datorat chirurgului si 70% pregatirii pre- si postoperatorii (Prof. Luca Busetto, Italia).
Chirurgia bariatrica nu inseamna vindecarea obezitatii, ci ofera un management mai bun si mai usor de intretinut. Insa efortul continua! Gestionarea comportamentului alimentar, alegerea alimentelor nutritive, exercitiul fizic – continua. Cu alte cuvinte, este intelept sa ne indreptam catre o asemenea interventie daca pacientii se simt pregatiti pentru schimbarile majore care vor interveni in viata lor postoperator. Pentru aceasta este nevoie de pregatirea preoperatorie – explicarea corecta si obiectiva a felului in care se va schimba viata de zi cu zi dupa operatie. De la modificarile alimentare din primele saptamani de la operatie pana la modificarile de atitudine, comportament alimentar si psihologic pe termen lung. Necunoasterea acestor lucruri si neasumarea lor va duce inevitabil catre un esec al interventiei chirurgicale, respectiv recastigarea, in timp, a greutatii pierdute si reaparitia tuturor comorbiditatilor.
Ca orice interventie terapeutica (de fapt ca orice lucru pe lumea aceasta) are si parti bune si parti rele – ca o moneda cu 2 fete. Partea buna este ca rezolva obezitatea si comorbiditatile pentru o perioada (cam un an si jumatate-doi fara o urmarire postoperatorie constanta), partea cealalta de care trebuie sa fim constienti este ca este un act operator cu anestezie generala si cu toate riscurile adiacente (hemoragie, fistula, infectie etc). Aceste riscuri nu sunt mari (cam sub 1%), insa trebuie sa le avem in vedere.
Indicatiile pentru interventiile bariatrice sunt obezitatea gr III (IMC>40kg/mp) si obezitatea gr II (IMC>35kg/mp) asociata cu comorbiditati: diabet zaharat, hipertensiune, dislipidemie, apnee in somn, boli cardiovasculare, steatoza hepatica, probleme articelare. Folosita corect si la pacientul potrivit, pregatit anterior si sustinut de catre specialisti postoperator, interventia poate face minuni pe termen lung si foarte lung. Obisnuim sa spunem ca rezolvand obezitatea si bolile asociate, adaugam sperantei de viata 10 ani buni, frumosi si sanatosi.
Decizia interventiei chirurgicale este bine sa fie luata in echipa: pacientul, chirurgul bariatric, medicul specialist in obezitate (in tara noastra medicii diabetologi-nutritionisti cu experienta in obezitate) si psihologul. Dupa evaluarea fiecarui specialist, “se pun pe masa” ratiunile, recomandarile, ingrijorarile fiecaruia si se ia decizia cea mai buna pentru pacient.
Daca te gandesti la o asemenea interventie, daca ti s-a propus asa ceva, nu te grabi, gandeste-te linistit, discuta cu toata lumea care te-ar putea lamuri (specialisti, alti pacienti care a trecut prin operatie), intreaba orice iti trece prin cap, acorda-ti timp sa te obisnuiesti cu ideea si cu schimbarile care vor urma, apoi alege-ti echipa (nu doar chirurgul!) si investeste daca poti intr-o viata mai sanatoasa si mai fericita.
—-
Dr. Madalina Indrie
Medic Primar Diabet, Nutritie si Boli Metabolice
Specialist in Obezitate (acreditat de Federatia Internationala de Obezitate)
0725946789
www.synobis.ro