Un sistem este ceva imens, mult mai complex decat ceea ce vezi cu ochiul liber. In fata lui te simti coplesit.
Daca o racheta spatiala ti se pare un lucru complicat, cu o schita, un set de instructiuni si puterea catorva creiere din domeniu, in cateva saptamani, se construieste cap-coada.
Dar cu obezitatea este ceva mai complicat. Pentru că este un sistem. Are atat de multe aspecte incat nu-i poti face o harta sau o carte de instructiuni. O viata sa o studiezi si nu termini sa-i patrunzi temeinic toata patogenia si toate mecanismele din spate. Alte boli au mecanisme mai comprehensibile si parca poti cuprinde cu mintea patogenia hipertensiunii, a tulburarilor de ritm cardiac, a hepatitelor virale samd.
In obezitate, lucrurile incep sus, in creier. De acolo pornesc impulsuri alimentare care se traduc comportamental. Hipotalamusul, nucleii bazali, substantia nigra, trunchiul cerebral, cortexul orbitofrontal, lobul prefrontal sunt doar cateva din zonele cerebrale implicate in comportamentul alimentar. Intre ele sunt nenumarate conexiuni si bucle de feedback, neurotransmitatori si receptori care atunci cand vrei sa-i intelegi te cuprinde senzatia aceea care o ai in fata unui cer plin cu stele intr-o noapte senina. Te copleseste pur si simplu atata complexitate si te simti mic si neinsemnat in fata intelepciunii nemarginite a naturii. Dar, cu rabdare, din articolele potrivite, lucrurile se limpezesc si intelegem fiecare structura ce rol are, care sunt punctele sensibile, variabilele asupra carora poti lucra si cele care sunt constante, “batute in cuie”, nenegociabile. Aceste zone ale creierului au o chimie veche de milioane de ani, sunt extraordinar de puternice comparativ cu partea rationala a creierului. Cand ai un elefant in fata nu este intelept sa te lupti cu el. Noi, prin toate ipotezele de lucru de pana acum in obezitate, prin toate dietele care se vehiculeaza, pornim de la idea ca ne putem lupta cu elefantul. Nici o sansa!
Apoi vine complexitatea chimiei celulei adipoase. Care este departe de a fi doar un loc de depozit al surplusului energetic. Adipocitul trimite in circulatie nenumarate substante cu rol hormonal si de mediatori cu rasunet la distanta si de asemenea, raspunde la actiunea altor mii de astfel de substante. Dintre ele se distinge de departe leptina care informeaza creierul despre starea tesutului adipos, declansand niste bucle de feed-back foarte complicate menite sa apere cu orice pret celula adipoasa. Si acest lucru nu este negociabil! De aceea este asa de greu sa slabim si sa pastram noua greutate.
In al treilea rand, tubul digestiv care este un “stat in stat” in organismul nostru, avand propria structura neuronala si functie de organ endocrin, cu peste 40 de hormoni intestinali are un cuvant greu de spus in modularea comportamentului alimentar. Aici lucrurile nu tin de ambitia si vointa noastra ci se desfasoara dupa niste reguli foarte complicate si intricate controlandu-se dupa cele mai fine reguli absobtia macro si micronutritentilor. Nici aici lucrurile nu se negociaza! Insulina, ghrelina, hormonii incretinici, colecistokinina, nenumatate polypeptide cu functie de semnal nu glumesc – ele se descarca in circulatie si isi fac treaba pentru care au fost imaginate. Nu este loc de manevra – sau e alba sau e neagra!
Si daca pana acum credeti ca lucrurile sunt rezonabil de complicate, vine microbiomul intestinal, care depaseste ca si complexitate toate sistemele care le-am descris anterior. Nenumarate specii bacteriene, cu genetica proprie si cu biochimie aparte care poate fi favorabila organismului gazda, sau nu. Ele dicteaza grosimea stratului de mucus protector al epiteliului intestinal, cat de stranse sunt jonctiunile intercelulare si de aici ce molecule sunt absorbite in circulatia sangvina. E clar ca daca dispare protectia de la acest nivel vom avea in sange molecule care in mod normal nu s-ar absorbi si care au efecte detrimentale: proinflamatorii, proaterosclerotice, influentand actiunea insulinei, metabolismul hepatic si chiar la distanta in creier, dezechilibrand semnalele de foame, pofta, satietate.
Cu un sistem asa de complex si complicat, nu ai o singura solutie ci trebuie sa imaginezi la randul tau un sistem de solutii. Evident ca ne ajuta si putina intelepciune in farfurie si aici ii avem pe colegii licentiati in nutritie-dietetica, dar e nevoie de mult mai mult ca sa tii lucrurile in frau. Obezitatea este o problema medicala si pentru aceasta ai nevoie de un specialist care o intelege. In alte tari apare “specialistul in obezitate” care se ridica din randul medicilor de diferite specialitati care la un moment dat in cursul carierei lor se dedica intru totul studiului si cercetarilor in obezitate.
Nu e usor deloc sa tii kilogramele in frau, dar cu putina intelepciune, e realizabil. Primul lucru care trebuie sa-l intelegem este ca pe un sistem asa de complex nu poti avea scurtaturi. In jurul nostru vei gasi la tot pasul iluzia unei scurtaturi (diete minune, suplimente nevalidate stiintific, detoxifieri, aparate de biorezonanta) pentru care ti se vor cere poate bani grei. Este responsabilitatea celui care cumpara sa discearna si sa aleaga intelept.
—-
Dr. Madalina Indrie
Medic Primar Diabet, Nutritie si Boli Metabolice
Specialist in Obezitate (acreditat de Federatia Internationala de Obezitate)
0725946789
www.synobis.ro