Str. Iuliu Hațieganu nr. 6

Cluj-Napoca 400394

0725 946 789

Luni - Vineri: 09:00 - 19:00

contact@synobis.ro

Programări online

Ne ajută să ținem post?

Posturile sunt o modificare alimentară majoră pentru persoanele omnivore, și, pentru o perioadă determinată, poate chiar aduce beneficii. Sau… ne putem face mai rău decât având o alimentație normală, căutând substitute. Totul depinde de alegerile noastre alimentare. Dacă nu căutăm cu orice preț un corespondent vegetal al produslui de la care luăm pauză – în loc de carne – la mezeluri vegetale sau în loc de smântână – înlocuitoare vegetale aditivate, postul ne poate chiar aduce o infuzie de vegetale noi, ca atare, și nutrienți noi.

Vedeți postul ca pe o perioadă în care să creșteți verdețurile, atât cât sunt disponibile în comerț. Proaspete sau congelate, reprezintă o sursă de vitamine, minerale, antioxidați și alți fitomicronutrienți valoroși pentru sănătate. Broccoli, spanacul crud sau gătit, microplantele în salate (semințe germinate diverse) să reprezinte baza alimentară.

Aportul proteic în această perioadă trebuie să vină din leguminoase și cerealiere, iar profilul de proteină completă vegetală poate fi obținută din combinații precum leguminoasă+cereală: mazăre+orez, fasole+porumb și așa mai departe. Un aport proteic vegetal adecvat ne va aduce o sațietate mai mare și va justifica într-o oarecare măsură aportul concomitent de carbohidrați cu care vin ”la pachet” aceste surse vegetale. În cazul persoanelor active, care doresc să își conserve masa musculară, există izolate proteice vegetale (mazăre, orez), care își pot face loc într-o alimentație diversă și bine echilibrată macro + micro nutrițional.

Va invităm să vizionați niște înregistrări din arhivă, dar mereu actuale:

Sigina Pop Nutriționist-Dietetician

Dr Madalina Indrie, medic nutriționist, specialist obezitate

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Email