Str. Iuliu Hațieganu nr. 6

Cluj-Napoca 400394

0725 946 789

Luni - Vineri: 09:00 - 19:00

contact@synobis.ro

Programări online

Imunitatea in perioada Covid-19. Alege intelept!

Imunitatea este arma noastra cea mai de pret in fata acestui virus (si in general in fata oricarui agent patogen). Insa trebuie sa intelegem ca asa cum nu-ti poate creste in gradina o tufa de trandafiri infloriti, de pe o zi pe alta, tot asa, si imunitatea nu se poate imbunatati de azi pe maine cu un catel de usturoi in plus, cu niste ghimbir sau cu felurite suplimente alimentare nedocumentate stiintific (vitamin C, Zinc, spirulina, etc).

Imunitatea trebuie cultivata si ingrijita in permanenta si nu doar pe plan alimentar. 5 lucruri trebuie sa ai in vedere in permanenta, daca este pretios pentru tine sa fii sanatos si sa ai cele mai bune sanse in fata bolilor:

1. Somn suficient!
2. Managementul INTELEPT al stresului
3. NU FUMA! Deloc! Nici tigarete electronice
4. Alimentatie
5. Miscare

SOMN: 7-8ore/noapte. Ingaduie-ti sa nu pui ceasul sa sune dimineata si sa te scoli spontan. Recupereaza peste zi daca ai avut ore nedormite noaptea. La varste inaintate pot fi necesare mai putine ore de somn. Iti dai seama daca dormi suficient daca te scoli odihnit si functionezi normal, la parametric optimi intreaga zi. In somn se repara structurile, se sintetizeaza anticorpi, globule albe (cellule T), citochine. In somn recunoasterea celulelor aberante (canceroase) sau a celor infectate cu virus este mult imbunatatita datorita scaderii nivelului de hormoni de stres.

STRESS: Invata sa-ti gestionezi emotiile! Tu trebuie sa hotarasti cat lasi un anumit aspect sa te enerveze si sa te tensioneze. Cand iti creste tensiunea emotionala, creste nivelul hormonilor de stres (adrenalina, noradrenalina, cortisol) si iti scade imunitatea. Tu esti responsabil de emotiile tale si de cat rau iti faci cu ele. Aceste lucruri se invata, asa cum ai invatat sa scrii sau sa conduci masina. Sunt carti de dezvoltare personala, sunt colegii psihologi care te pot invata cum sa lucrezi cu propria ta minte. Nu-mi spune ca e greu! Orice este greu la inceput! Alege cu intelepciune: sau disconfortul acesta sau disconfortul bolii (infectii mai grave, cancer, boli autoimmune). Apreciaza singur care dintre ele te doare (si te costa) mai putin.

FUMATUL creeaza iluzia unei placeri. Iluzie care te va costa foarte scump mai devreme sau mai tarziu. De la neplacutele probleme cu dentitia, fata cu aspect caracteristic (buhait) si ridurile mai adanci, pana la cresterea exponentiala a riscurilor cardio-vasculare si oncologice, sau evolutia trenanta si mai lunga a infectiilor respiratorii (inclusiv Covid-19). Gaseste-ti intelepciunea si renunta (sunt sigura ca poti gasi alta rezolvare plictiselii sau starii tensionate care te indeamna sa aprinzi o tigara)! Oricare ar fi disconfortul prin care treci din cauza sevrajului, crede-ma, va fi cu muult mai mic decat cel care te asteapta daca continui sa fumezi.

La ALIMENTATIE e simplu: orice aliment brut, cat mai putin procesat industrial, iti va stimula imunitatea. Cruditatile (legumele, zarzavaturile, fructele) cat mai colorate si variate, carnea slaba, lactatele, ouale (nu incurajez in contextual pandemiei Covid-19 postul; nu este momentul acum sa ne privam de proteinele de calitate superioara; aici fiecare isi pune in balanta nevoia de exprimare spirituala si sanatatea) , cerealierele integrale (paine, faina, paste, orez integral), leguminoasele, fructele oleaginoase, semintele, toate te vor ajuta. Nu trebuie sa le mananci pe toate deodata. Gandeste-ti mesele astfel incat fiecare sa contina ceva pretios (ceva crud sau ceva colorat). Insa nu este suficient! Este nevoie si sa stai deoparte de alimentele fara valoare nutritiva (sticks-uri, covrigei, pufuleti, bake-rolls, chips-uri, tortizi, nachos, jeleuri, bomboane, sucuri de orice fel), adica acele alimente care le mananci de plictiseala, pe care mintea ta nu le inregistreaza ca si act alimentar si care nu stimuleaza satietatea (peste o ora esti gata sa mananci din nou). Atentie! Plictiseala nu ar trebui mancata (nici fumata)! Pentru un discomfort asa de mic chiar trebuie sa-ti faci atata rau?! Deasemenea, stai deoparte si de alimentele de calitate inferioara (mezeluri, branza topita, produsele de patiserie, fast-food). Acestea din urma, in contul a 5 minute de placere, iti cresc de zeci de ori riscul de imbolnavire.

Misca-te! Oricum, oriunde – prin casa, sau in jurul casei, oricand – seara sau dimineata. Cauta-ti miscarea care ti se potriveste, care iti place. Trebuie sa ajungi la un nivel care te face sa gafai. Minim 30 de minute/zi, 5 zile pe saptamana fa ceva miscare. Sunt filmulete, aplicatii, tutoriale, care sa te ajute sa faci miscare acasa, la un click distanta in aceasta perioada de carantina.

Alege intelept: alege-ti placerea care te costa mai putin si alege-ti disconfortul care te doare mai putin.
Valabil nu doar in timp de Covid-19.
Valabil si pentru copii

Dr. Madalina Indrie
Medic Primar Diabet, Nutritie si Boli Metabolice
Specialist in Obezitate (acreditat de Federatia Internationala de Obezitate)
0725946789
www.synobis.ro

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Email