POSTBIOTICELE sau probiotice nonviabile sau paraprobioticele, biotice-fantomă, probiotice inactivate termic.
În ultimii ani, studiile ne-au evidențiat rolul important al bacteriilor intestinale în menținerea sănătății. Este din ce în ce mai clar că flora intestinală are un mare impact asupra bunăstării atât fizice, cât și psihice.
Iar pe măsură ce explorăm termeni precum „probiotice” și „prebiotice”, apare un nou termen important: „postbioticele”.
Ce sunt postbioticele?
Spre deosebire de probiotice și prebiotice, termenul de postbiotice este unul mai complicat.
În 2021, Asociația Științifică Internatională Pentru Priobiotice și Probiotice (International Scientific Association for Probiotics and Prebiotics – ISAPP) definea acest termen ca microorganisme benefice moarte/inactive și/sau componente ale acestora.
Această definiție a postbioticelor necesită prezența microorganismelor moarte/inactive sau a fragmentelor de microorganisme inactive pentru ca o formulație să fie considerată postbiotic.
Deși menită să ofere un consens cu privire la ce sunt postbioticele, definiția ISAPP este încă dezbătută de către oamenii de știință, nefiind aliniată cu definiții anterioare care puneau accentul pe produși/metaboliți ai probioticelor.
Ca atare, cel mai des, studiile științifice consideră postbioticele drept produşi ai microorganismelor ce aduc un efect benefic gazdei.
Pe scurt, pentru a se califica drept postbiotic, este necesar ca produșii să fie benefici gazdei.
Exemple de postbiotice
Studiul postbioticelor este încă în stadiu incipient, însă până în prezent s-au studiat numeroase postbiotice, precum:
Vitamine
Postbioticele includ vitamine, precum vitamina B2, vitamina B12, vitamina K, biotină, folați.
Aminoacizi
Aminoacizi proteinogenici sintetizați de microorganismele benefice din colon.
Metaboliți Activi
Metaboliți activi, inclusiv acizi grași cu lanț scurt, exopolizaharide, bacteriocine etc.
Lizate bacteriene
Compuși obținuță prin liza (ruptura) bacteriilor, care pot conține o varietate de componente celulare, cum ar fi proteine, acizi nucleici, lipide și carbohidrați.
Enzime
Enzime sintetizate de către microorganismele benefice din colon.
Supernatanți fără celule
Postbiotice produse în laborator prin cultivarea bacteriilor, după care se înlătură bacteriile, lăsând în urmă supernatanți (medii) fără celule care conțin toți metaboliții produși de acestea.
Acizii grași cu lanț scurt
Acizii grași cu lanț scurt sunt probabil cele mai celebre postbiotice. În intestin, cei mai predominanți sunt acidul butiric, acidul propionic și acidul acetic. Aceștia sunt produși de fermentație bacteriană a monozaharidelor și oligozaharidelor care ajung în intestinul gros.
Acidul butiric (sau butiratul)
- Este principala sursă de energie pentru celulele epiteliale ale colonului, deoarece în mitocondrie generează o cantitate importantă de ATP.
- Are un rol antiinflamator, prin inhibarea factorului nuclear κB (NF-κB).
- Protejează celulele epiteliale împotriva afectării induse de lipopolizaharide.
- Menține integritatea barierei intestinale prin creșterea sintezei proteinelor de joncțiune (adică a legăturilor).
- Este implicat în creșterea sensibilității la glucoză și scăderea rezistenței la insulină, reducând apetitul și aportul de energie prin circuitul neuronal intestin-creier.
- Exercită un rol protector împotriva cancerului colorectal.
Acidul propionic (sau propionatul)
- Exercită efecte benefice asupra funcției celulelor β pancreatice deoarece menține masa celulelor β prin inhibarea apoptozei și potențează eliberarea de insulină stimulată de glucoză.
- Activează gluconeogeneza intestinală, reglând astfel aportul alimentar, îmbunătățind sensibilitatea la insulină și conducând la homeostazia metabolică.
- Este implicat în reglarea sintezei colesterolului și acizilor grași în ficat.
- Protejează împotriva dezvoltării bolilor neoplazice care determină metastaze hepatice.
- Exercită un rol protector împotriva cancerului colorectal.
Acidul acetic (acetatul)
- Este acidul gras cu lanț scurt cel mai prezent în circulația sanguină și este utilizat de ficat pentru sinteza de grăsimi și colesterol.
- Acționează ca factor preventiv al carcinogenezei hepatice.
- Activează GLP-1 și peptida YY, care reglează apetitul.
- Reglează nivelurile sistemice de citokine proinflamatorii.
- Protejează împotriva infecțiilor cu tulpini patogene de E. coli.
- Îmbunătățește funcția de barieră epitelială.
Suplimente versus dietă
În prezent, nu ne este clar dacă administrarea postbioticelor sub formă de suplimente oferă aceleași beneficii ca produșii sintetizați de microbiota intestinală. Un mare factor în această dilemă este faptul că nu se știe dacă postbioticele ingerate ca suplimente vor ajunge în locul destinat (intestinul gros).
De asemenea, nu știm cu siguranță în ce cantități și proporții ar fi recomandate postbioticele sub formă de supliment, deci acestea sunt mai dificil de prescris decât probioticele și prebioticele, unde avem deja ample dovezi intervenționale.
Ce știm, însă, cu certitudine este că, dacă vizăm creșterea abundenței microorganismelor producătoare de postbiotice și creșterea diversității și bogăției intestinale, postbioticele produse de microflora rezultantă vor contribui, cu siguranță, spre sănătatea gazdei.
Dacă te interesează să afli compoziția microbiomului tău intestinal şi dorești să primeşti o dietă personalizată profilului tău unic, încearcă pachetul nostru de microbiom.
Cere detalii pe whatsapp.
De asemenea, pentru a vedea cele mai frecvent adresate întrebări legate de testul de microbiom intestinal, accesează secțiunea FAQ.
De 10 ani,
Synobis Medical