În ultimul timp, cercetările au arătat din ce în ce mai clar că majoritatea tumorilor dețin un microbiom unic. Un studiu revoluționar, publicat în 2020 în una dintre cele mai prestigioase reviste științifice, Nature, a identificat semnale microbiene specifice diferitelor tipuri de cancer în Atlasul Genomului Cancerului. Acest lucru sugerează că, în viitor, am putea diagnostica tipul de cancer în funcție de profilul microbian.
Patru ani mai târziu, autorii au demonstrat în mod robust că majoritatea cancerelor au un microbiom specific tipului de cancer. De atunci, numeroase studii au confirmat aceste constatări, iar oamenii de știință au început să investigheze diferențele de microbiom între diferite tipuri de tumori.
Printre acestea, cancerul colorectal iese în evidență pentru relativa ușurință de a obține probe din microbiomul intestinal, care pot fi prelevate direct din scaun.
De ce ne interesează?
Conform statisticilor WCRF (World Cancer Research Fund International), în 2020, cancerul colorectal a fost al treilea cel mai frecvent tip de cancer la nivel global, reprezentând 10.7% din cazurile noi depistate în 2020. De asemenea, cancerul colorectal este al doilea cancer după mortalitate la nivel global.
De aceea, orice strategie care poate contribui la „arsenalul” de terapii împotriva acestui tip de cancer este binevenită.
Nutriția de precizie, o abordare individualizată, bazată pe informaţii genetice, metabolice şi de sănătate, este îndeosebi de promițătoare în ceea ce privește tratamentul adjuvant al cancerelor.
Care este legătura dintre testul de microbiom intestinal și cancerul colorectal?
Mulți oameni de știință consideră că microbiota (flora) intestinală a unei persoane poate influența dezvoltarea cancerului. Persoanele cu un microbiom intestinal dezechilibrat, o problemă medicală denumită disbioză, ar putea fi mai susceptibile la dezvoltarea cancerului colorectal.
Cu ce ne ajută microorganismele comensale („benefice”) din colon?
Vitamine
Microorganismele din colon pot produce vitamine, precum vitamina B2, vitamina B12, vitamina K, biotină, folați.
Aminoacizi
Acestea pot produce și aminoacizi proteinogenici, precum aminoacizii cu catenă ramificată
Metaboliți Activi
Alți produși ai microorganismelor din colon sunt metaboliții activi, precum acizii grași cu lanț scurt, exopolizaharide, bacteriocine etc.
Enzime și alți produși
Microorganismele din colon pot produce și enzime, lizate bacteriene, neurotransmițători și alți produși.
Astfel, orice dezechilibru sau modificări în microbiomul intestinal pot fi asociate cu diverse afecțiuni, inclusiv cancerul colorectal.
La persoane sănătoase, microbiota intestinală este echilibrată și diversă, însă în cazul cancerului colorectal, cercetările au arătat că există modificări specifice în compoziția acesteia. De exemplu, anumite bacterii sau arhee pot deveni predominant prezente sau absente în microbiomul pacienților cu cancer colorectal, ceea ce ar putea servi drept semnal de alarmă pentru detectarea precoce a bolii, dar și ajuta la personalizarea dietei pentru a modifica microbiota intestinală.
Această asociere dintre microbiom și cancerul colorectal duce cu gândul la testul de microbiom – un test de secvențiere genetică ce analizează compoziția și diversitatea microorganismelor din colon.
Pe scurt, acest test implică prelevarea unei mostre de scaun și analizarea microbiomului acesteia pentru a detecta eventualele modificări asociate cu cancerul colorectal. Aceste informații pot fi utilizate pentru a concepe o dietă personalizată care vizează anumite specii microbiene aflate în dezechilibru.
Proiectul Olandez al Microbiomului
Un exemplu interesant este studiul „The Dutch Microbiome Project Cohort” (Proiectul Olandez al Microbiomului). Acest studiu a fost realizat pe o perioadă de 22 de ani și a dezvăluit înțelegeri revoluționare despre rolul microbiomului intestinal în leziunile colonului pre-canceroase.
În urma studiului s-au găsit diferențe semnificative în microbiomurile celor cu leziuni pre-canceroase. Aceste variații au fost detectabile cu până la cinci ani înainte ca leziunile să se dezvolte. Ce este și mai interesant, studiul a depistat numeroși factori care contribuie la disbioză, inclusiv gradul de urbanizare al locuinței din copilărie a persoanelor participante.
Această descoperire subliniază importanța detectării timpurii a cancerului colorectal, sugerând că monitorizarea schimbărilor în microbiomul intestinal ar putea servi ca un semnal de avertizare timpurie pentru cancerul de colon.
Deși testul de microbiom pentru cancerul colorectal este încă în stadiile inițiale de validare și nu este utilizat clinic, rezultatele preliminare sugerează un potențial promițător ca adjuvant în cancerul colorectal. În viitor, acest test ar putea deveni o componentă standard a screeningului în cancerul colorectal, ajutând la îmbunătățirea prognosticului și a supraviețuirii pacienților.
Ce putem face între timp?
Cu siguranță, va dura ceva până testele de secvențiere a microbiomului vor fi utilizate în mod obișnuit în cancerul colorectal. Cu toate astea, în prezent există numeroase studii științifice care ne ajută să înțelegem cum se modifică flora intestinală la persoanele cu cancer colorectal.
Folosind aceste studii împreună cu testul de microbiom intestinal la persoane cu cancer colorectal, putem afla ce specii microbiene sunt în dezechilibru, ceea ce ne poate ajuta la conceperea unor diete personalizate, care să sprijine re-echilibrarea microbiotei intestinale.
Dacă ești interesat/ă să afli compoziția microbiomului tău intestinal şi să primeşti o dietă personalizată profilului tău unic, încearcă pachetul nostru de microbiom.
De asemenea, pentru a vedea cele mai frecvent adresate întrebări legate de testul de microbiom intestinal, accesează secțiunea FAQ.
Cere detalii pe WhatsApp.